torsdag 15. august 2013

Bryllupsmotivet

I sommer var jeg så heldig å få være med i et flott bryllup i Tirana. Jeg har vært i mange bryllup og alle er spesielle på sin måte. Det var familiebåndene til brudgommen som førte oss til Albania, og det var godt å se hvor lykkelig han var. Jeg gledet meg over hans glede. Det er akkurat slik det skal være i brylluper: Brud og brudgom er lykkelige og vennene gleder seg sammen med brudeparet.

Bryllupsmotivet forekommer ofte i Bibelen. Det er sterkt til stede i de johanneiske skriftene, og i evangeliet dukker det opp i det første underet i Kana. I sin tale til disiplene sine bruker Døperen motivet for å illustrere sin relasjon til Jesus:

Den som har bruden, han er brudgom. Men brudgommens venn som står og hører på ham, gleder seg stort over å høre brudgommens stemme. Denne gleden er nå blitt min, helt og fullt.
Joh 3:29
Døperen er ikke hovedpersonen. Han er kun venn av brudgommen, men deler brudgommens glede. Han beroliger disiplene med at det er akkurat slik det skal være. Her er det ingen konflikt. I relasjon til Jesus har jeg flere ”roller”. Jeg er en del av menigheten = bruden, men som vitne er jeg også brudgommens ”venn” som gleder meg sammen med brudgommen når flere legges til menigheten. Også vennemotivet dukker opp igjen i Johannesevangeliet, men det tar litt tid før disiplene kommer til ”vennestadiet” (jfr Joh 15:15).

Dagens ’manna’

Han er min glede, han er min sang. Ham vil jeg prise livsdagen lang. Han skal jeg evig love hos Gud. Han er min brudgom jeg er Hans brud.
-------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: