søndag 29. september 2013

Likheter og forskjeller II

Norsk journalistlag er opptatt av mulighetene for å kunne drive sammenliknende journalistikk. Norsk lovverk (f. eks. Offentleglova) får stadig strengere krav til innsyn i data som gjør det mulig å sammenlikne for eksempel et tiltak med et annet tilsvarende tiltak. Når jeg nå dukker ned i det andre underet som er knyttet til Kana, kunne jeg ønsket meg enda flere opplysninger, men når jeg ”graver” er det likevel mye opplysning mellom linjene:
”I Kapernaum bodde en kongelig embetsmann.”Joh 4:46b
Det første underet er knyttet til en brudgom. Mye tyder på at han var en velstående mann av jødisk ætt. Han hadde tjenere og hadde råd til et stort bryllup med mange gjester. Det andre underet er knyttet til en kongelig embetsmann – sannsynligvis knyttet til hoffet til Herodes. Han hadde også tjenere, med andre ord velstående, og tilknytningen til Herodes gjør at jeg tenker at han også var jøde. Men kanskje han ikke var det?


Det er underlig dersom en desperat far som ber for sin syke sønn, ikke umiddelbart vender hjem etter at Jesus har sagt: ”Gå hjem, sønnen din lever!” (Joh 4:50). For tjenerne møter ham mens han er på vei hjem dagen etter. Da de informerer ham om at sønnen lever, spør embetsmannen når det skjedde. Tidspunktet var nøyaktig da Jesus sa: ”Sønnen din lever” (v 53).

Og tidspunktet kan gi informasjon om embetsmannens etniske tilhørighet. Dersom ”den syvende time” var etter jødisk tidsangivelse, ville det vært kl. 13:00. Det var ingen grunn for en bekymret far å vente til neste dag med å dra hjem dersom underet hadde skjedd kl. 13:00 – de 33 km kunne vært tilbakelagt på 6-8 timer og han ville vært framme før mørkets frambrudd. Dersom tidsangivelsen var romersk ville det vært kl. 19:00 altså rett før mørkets frambrudd, noe som tilsier at det var nødvendig å vente til neste dag. Med andre ord var de tilsynelatende like ”øvrighetspersonene” ganske så forskjellige. Den første jøde, den andre ”hedning”. Her gjelder både jøde først og så ”greker”, men i Kristus er det verken eller!

Dagens ’manna’:
Gud gjør heller ikke forskjell på folk i 2013!
---------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: