torsdag 19. september 2013

Nå er det høst!

Ingen som bor i nærheten av der jeg bor vil benekte den påstanden. Den stemmer med kalenderen, og den stemmer med det vi opplever av vær og temperatur. Årstider kommer og går – slik er det med kronos, tiden som kommer. Jesus utfordrer at tanken min binder seg til tiden. Ingen steder er det tydeligere enn i Johannes:
Dere sier: Ennå er det fire måneder til innhøstingen. Men jeg sier dere: Løft blikket og se på markene! De står alt hvite mot høst.
Joh 4:35
Jeg regner med at du som leser dette tenker: Nå er Jostein i ferd med å gå i den samme fella som disiplene gjør gang på gang – han blander den fysiske og den åndelig høsten. Og – ja – det er sant. Da disiplene hørte ordet høst, tenkte de at det er fire måneder til, mens Jesus snakket om å løfte blikket for å se at den åndelige høsten er nå! Altså blandet de den fysiske og åndelige høsten.

Utfordringen er bare det at jeg tenker årstider når jeg også tenker åndelig høst. Som disippel skal jeg være med både å så, vanne og høste. I et åndelig perspektiv må jeg alltid være bevisst på Guds tidløshet. I praksis betyr det at alt i den verden kan alt skje samtidig. Når jeg på toppen av alt er nordmann og er vant til at ting vokser sagte, er forventningen til åndelig høst at det kommer til å ta tid. For en troende er det viktig å løfte blikket og se at det er ”kronisk” høst.

Dagens ’manna’:
er det høst!
-----------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: