lørdag 12. oktober 2013

Hvem står bak?

Ofte er det lettere å forstå et utsagn eller en hendelse dersom vi vet hvem som står bak. Det er et veldig interessant spørsmål som jødene stilte mannen som ble helbredet ved Betesda:
«Hvem er det mennesket som sa at du skulle ta den (båren din) og gå?»Joh 5:12
Det ligger flere ”antakelser” i spørsmålet. Dersom mannen ”bare” hadde blitt helbredet og ikke ”brutt loven” ville de fleste sikkert trukket konklusjonen at en engel hadde kommet ned og rørt opp vannet i Betesda. Men en oppfordring til lovbrudd måtte komme fra et menneske. Med andre ord har vi med et menneske å gjøre som går langt utenfor det et menneske kan og har rett til å gjøre.

Det er sannsynlig at ”jødene” som stiller spørsmålet representerer forumet som også Nikodemus representerte da han sa: «Rabbi, vi vet at du er en lærer som er kommet fra Gud. For ingen kan gjøre de tegnene du gjør, uten at Gud er med ham» (Joh 3:2).

Spenningen mellom ”det mennesket” og ”kommet fra Gud” – er nerven i de johanneiske skriftene, og kommer veldig klart fram i hans første brev: ”På dette kjenner dere Guds Ånd: Hver ånd som bekjenner at Jesus Kristus er kommet i kjøtt og blod, er av Gud” (1 Joh 4:2).

Dagens 'manna':
Jesus er sant menneske og sann Gud
-------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: