lørdag 2. august 2014

Familie og tro

Da jeg i går vendte tilbake til «fattighuset» = Betania, er det fordi landsbyen er sentrum for viktig undervisning og et viktig under. Nesten hele kapittel 11 rommer fortellingen om Lasarus og for Johannes er det viktig at jeg som leser også blir kjent med relasjonene mellom hovedpersonene i dramaet. I går leste jeg at Lasarus var fra Betania, den samme landsbyen hvor Marta og Maria bodde, og Johannes fortsetter:
Det var Maria som salvet Herren med fin salve og tørket føttene hans med håret sitt. Lasarus, som lå syk, var hennes bror.
Joh 11:2
Tilleggsinformasjonen som Johannes gir om Maria er viktig av minst to grunner:
  • Fortellingen om kvinnen som salvet Jesu føtter var allment kjent blant dem han skrev til.
  • Han bruker «fortid» om en hendelse han selv ikke har skrevet om enda fordi salvingen finner sted etter underet i Betania. Det er enda en bekreftelse på at kronologien er lite viktig for Johannes. Det er innholdet i det som skjer som er viktig og hvilken betydning det har.
Samtidig gir han oss et bilde av tre mennesker som ikke bare bindes sammen av familiebånd og omsorg for hverandre, men også av en felles tro på og kjærlighet til Jesus – en kjærlighet som Jesus gjengjelder.

Johannes signaliserer familien var en viktig arena for trosformidling allerede mens Jesus vandret på jorden. Dette er en tidløs sannhet.
 
Dagens ‘manna’:
Familien er viktig som «trosformidler»
-----------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: