onsdag 13. august 2014

Hva er meningen?


I møte med sykdom, lidelse og død er det som oftest umulig å finne en mening med det som skjer. I boka «Det er vel en mening med det?» tar Per Arne Dahl et oppgjør med at vi har en tendens til å lete etter mening med alt som skjer oss. 

Jeg er enig med ham. Riktignok tror jeg at Gud kan vende det meningsløse til noe som kan gi mening, men det oppdager vi oftest når vi ser tilbake på det som skjedde. 

Jeg tror det er viktig å ta disse tankene med meg når jeg leser at Jesus har annonsert at Lasarus er død og så leser dagens vers:
«Lasarus er død. Og for deres skyld er jeg glad for at jeg ikke var der, så dere kan tro. Men la oss gå til ham.»
Joh 11:15
I utgangspunktet var også Lasarus’ død meningsløs. Verset over kan tolkes slik at hadde Jesus vært der, ville han helbredet Lasarus slik at han ikke døde, men at et slikt under ikke ville gjort noe fra eller til for disiplenes tro. De visste allerede at Jesus kunne helbrede. De trengte ikke flere «bevis» for å kunne tro at han var i stand til det. Men, som jeg var inne på i går, er meningen med at Gud ble menneske at jeg og du skulle få mulighet til å ta imot evig liv. 

Det er et langt sprang fra å tro på helbredelse til å tro på et evig liv. Derfor tillater Jesus at Lasarus dør slik at han kan vise disiplene noe som ikke bare er et isolert under, men en forsmak på hva som venter disiplene også. Det er et trossprang, og derfor er akkurat denne fortellingen med i Johannes-evangeliet.

Dagens ‘manna’:

Troen har mange fasetter
…………………………..
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: