mandag 4. august 2014

Hvordan kunne de vite?

Jeg sikter til uttalelsen:
«Herre, han som du er så glad i, er syk.»
Joh 11:3
Da tenker jeg ikke på det faktum at Lasarus var syk. Det vet vi at han var, for det var så alvorlig at han døde av det. Men hvordan visste Marta og Maria at Jesus var «så glad i ham»?

Jeg liker å tro at de visste det fordi de selv følte seg elsket av Jesus og at den kjærligheten var helt unik. Men var det noe spesielt med Lasarus framfor andre?

Nei – det tror jeg ikke. Det er i hvert fall ikke skrevet noe om ham før han døde som tilsier at han var noe helt spesielt. At han skulle bli en av dem som Jesus vekket opp fra de døde gjør ham spesiell, men Jesus elsket ham lenge før det skjedde.

Var Lasarus unik?
Ja – det var han fordi vi er alle unike.

Var Jesu kjærlighet unik?
Ja – fordi Jesu kjærlighet er unik, og den er forbeholdt de unike.

Det fantastiske med Jesu kjærlighet er at den får dem som tar imot den til å føle seg unike. Gud har bare favoritter. Johannes følte seg også unik og kalte seg selv «den disippelen Jesus hadde kjær». Trodde han at Jesus var mer glad i ham enn i de andre?

Neppe – men jeg tror at det opplevdes slik, og kanskje det er nettopp derfor han gjengir Marta og Marias oppfattelse av denne helt unike kjærligheten som får oss til å føle oss unike alle sammen. Når Johannes senere i evangeliet gjengir Jesu «nye bud» om elske hverandre slik som han har elsket oss, innebærer det en kjærlighet som får dem vi elsker til å føle seg unike.


Dagens ‘manna’:

Jeg er han som Jesus er så glad i!
---------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

1 kommentar:

Anonym sa...

Så godt at du er tilbake igjen! Dagens lille andakt ble spesielt god for meg. Å være elsket og husket av Jesus hver dag er fantastisk! Måtte vi alle minnes det hver dag, og få leve i Hans kjærlighet.
Ragnhild