onsdag 6. august 2014

Søskenflokkens orden

Jeg har skrevet om faktorenes orden tidligere er på bloggen*. I mange sammenheng kan faktorenes orden være tilfeldig, men neppe hos Johannes. Da kan det synes litt underlig at han i begynnelsen av kapittelet skriver at Betania var byen der «Maria og hennes søster Marta bodde», mens når han skal stadfeste at Jesus var glad i den lille søskenflokken skriver det slik:
Jesus var glad i Marta og hennes søster og Lasarus.
Joh 11:5
Hva kan være grunnen til at han bytter rundt på «faktorene»?

Når Johannes starter sin fortelling knytter han det opp til en annen fortelling som var veldig godt kjent. Fortellingen om kvinnen som salvet Jesu føtter var kjent fra de andre evangeliene også (det var derimot ikke fortellingen om Lasarus som ble vekket opp fra de døde – men den sannsynlige forklaringen på det kommer jeg tilbake til senere).

Når Johannes i dagens vers plasserer Marta først kan det være flere grunner til det:

  1. En mulig forklaring på byttet kan være at Marta kan ha vært den eldste av de to søstrene. Kanskje hun også var eldst av de tre og Lasarus var yngst. At det var Marta og ikke Maria som gikk for å møte Jesus da han kom til Betania (v 20), kan også være en indikasjon på at hun var eldst.
  2. En annen mulig forklaring på byttet er at Jesus faktisk ikke hadde noen favoritter. Det er ingen rangordning for Jesu kjærlighet. Relasjonen til Maria var spesiell fordi hun hadde fått mange synder tilgitt, hun hadde sittet ved hans føtter og mottatt undervisning. Relasjonen til Lasarus skulle også bli veldig spesiell, mens Marta var mest opptatt av «trivielle sysler» som det ikke var noe spesielt ved. Hun var i menneskers øyne "helt ordinær", men likevel den som nevnes først av dem Jesus var glad i.
Det kan jeg like!

Dagens ‘manna’:

Når det gjelder Jesu kjærlighet stiller alle likt!
------------------------
* Se f. eks. «Faktorenes orden» fra 30. okt. 2010

Ingen kommentarer: