fredag 1. august 2014

Tilbake til «fattighuset»

Det er tidlig fredag morgen, og jeg er tilbake med blogginnlegg. Vanligvis skriver jeg bloggen en dag i forkant, men i dag kommer den direkte. Det er siste dag i ferien, og de «gamle» (hvem nå de måtte være) ville sannsynligvis brukt uttrykket «Nå er det striskjorte og havrelefse igjen». Det betyr vel egentlig tilbake til nøysomhet og hverdagens utfordringer, tilbake til rutinen, og det er mye positivt med det.

Jeg skal også tilbake til dypdykket i Johannesevangeliet og regner med at det tar et år før jeg begynner på en annen av Bibelens bøker. Og jeg starter med å dra tilbake til «fattighuset» - et sted Jesus ofte vendte tilbake til.

De fleste som leser Bibelen er klare over at forstavelsen «Bet» betyr «hus» og at Betlehem betyr «Brødhuset»*. Forstavelsen «Bet» finnes i flere stedsnavn – også i det som sannsynligvis betyr «fattighuset». Jeg skal til Betania:

En mann som het Lasarus, var blitt syk. Han var fra Betania, landsbyen der Maria og hennes søster Marta bodde.
Joh 11:1
Det er litt usikkerhet om betydningen av «ania», men mange mener at roten henviser til fattig eller elendig, blant annet for at det skal ha vært et almisse-hus i landsbyen som lå rett utenfor Jerusalem. Ikke så rart at det var dit Jesus også tok tilflukt. Han assosierte seg alltid med de aller svakeste – ikke bare for å gi dem noe, men ved å bli som dem – altså ved å være en mottaker.

Dersom jeg skal kunne gi med et helt hjerte, må jeg også kunne ta imot med et helt hjerte. Jeg må til Betania for å gi. Jeg må til Betania for å ta imot. Jeg må tilbake til «fattighuset». Det er godt at det er «striskjorte og havrelefse» igjen.

Dagens ‘manna’:

Det er viktig at jeg er der hvor jeg både kan få og gi!
-------------------------------------
* Se "Fra Nasaret til Betlehem"
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: