mandag 29. september 2014

Festbrems eller festskaper?

Vi er forskjellige som mennesketyper. Men om en person er festbrems eller festskaper kan påvirkes av dagsform og mange andre faktorer som f. eks. kjemi i gruppa og festens kontekst. 

Jeg har fått være med i mange brylluper, og det er morsomt når brudeparet representerer vidt forskjellige kulturer. 

Selv om jeg har vært i brylluper der kjærligheten har krysset både etniske og religiøse kulturgrenser, har jeg også opplevd store kulturforskjeller mellom familier hvor man i utgangspunktet skulle trodd at det hadde vært et større samsvar. Vi er forskjellige og reagerer forskjellig.

De som hadde kommet til Jerusalem i forkant av påskefesten for å rense seg, hadde også tanker om «gjestelista» til den forestående begivenheten:

De lette etter Jesus og sa til hverandre mens de sto der på tempelplassen: «Hva tror dere? Kommer han til festen?»
Joh 11:56
Jeg mistenker noen av dem for å ønske hans tilstedeværelse som «festskaper» i betydningen av at da blir det fart og spenning. Jesus som «gjest» ville gjøre festen mindre forutsigbar. Noen ønsker denne spennende uforutsigbarheten, mens andre foretrekker det trygge og vante.

Kristne forventer Jesu nærvær ved Den hellige ånd i sine «religiøse fester» - det er underlig da at de fleste slike fester er så utrolig forutsigbare. Betyr det at Jesus ikke er på festen?*
 

Dagens vers utfordrer meg til å forvente det uforutsigbare når jeg samles med mine trossøsken til fest.

Dagens ‘manna’:

Jeg forventer at det skjer noe uforutsigbart når Jesus kommer!
-------------------------------------------

* Johannes fanger denne uforutsigbarheten med et Jesus-sitat: «Vinden blåser dit den vil, du hører den suser, men du vet ikke hvor den kommer fra, og hvor den farer hen. Slik er det med hver den som er født av Ånden.» (Joh 3:8)

(NB - illustrasjonsbildet fant jeg på nettet og det var allerede manipulert. Darwin får ha meg unnskyldt - han har skapt mye spenning i mange "fester" de siste 150 årene....)

Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: