fredag 3. oktober 2014

Intuisjon

Intuisjon er et spennende tema. Selve ordet kommer fra latin og betyr å vurdere, granske eller se inn i. Wikipedia begynner sin forklaring slik:

«Intuisjon er en umiddelbar forståelse, innsikt eller fornemmelse av en sak eller situasjon, uten hjelp av refleksjon, erfaring eller resonnement. Intuisjon er således ofte betraktet som en form for indre erkjennelse, tidvis vurdert som virkelig klarhet eller forståelse».

Jeg tror intuisjon er enda et bevis på at mennesket er skapt i Guds bilde. Vi vet noe som vi ikke har forutsetning for å vite ut fra erfaring eller empirisk kunnskap. Det er derfor tro «er full visshet om det som håpes, overbevisning om ting som ikke sees» (Hebr 11:1 – 1930 oversettelsen). Det er også derfor at det kan være vanskelig å skille mellom menneskelig intuisjon og Guds direkte tiltale. Av frykt for å handle utfra menneskelige motiv gjør derfor mange kristne den feilen å se bort fra intuisjonen eller innskytelsen. Dermed tror jeg vi går glipp av mye av Guds direkte ledelse.

En lang innledning til dagens vers, men jeg er fascinert av Maria. Hva var hennes intuisjon, hva hadde hun sett inn i, hvilke vurderinger gjorde hun? Uansett var det hun gjorde modig, og Jesus skulle også bekrefte at det hun gjorde var rett:

Da kom Maria med et pund ekte, kostbar nardussalve, og med den salvet hun Jesu føtter og tørket dem med håret sitt. Hele huset ble fylt av duften.
Joh 12:3
Dette var ikke første gang Maria befant seg ved Jesu føtter – (jfr refleksjonen: Fotnoter), og for Johannes hadde nok også føttene en dypere mening enn den rent fysiske. Men det kommer jeg tilbake til om noen uker når jeg skal fordype meg i fotvasken.

Dagens ‘manna’:

Jeg vil være åpen for Guds ledelse – også når den kommer som en intuisjon.
-----------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: