mandag 6. oktober 2014

Mysteriet Judas

Det er sannsynligvis ikke viktig å forstå verken personen Judas Iskariot eller rollen han hadde i Jesus-dramaet. Likevel har jeg ned gjennom årene forsøkt å knekke «koden» uten å komme noe nærmere en forklaring og langt mindre en forståelse av mysteriet. Johannes virker nådeløs i sin beskrivelse av Judas i sin fortelling. Tidligere i evangeliet siterer han Jesus som slår fast at de tolv er utvalgte, men at en av dem er en djevel1, og Johannes forklarer at det er Judas Jesus omtaler. 

Under festmåltidet i Betania viser han enda en side ved Judas:
Da sa Judas Iskariot, en av disiplene, han som siden forrådte ham: «Hvorfor ble ikke denne salven solgt for tre hundre denarer og pengene gitt til de fattige?» Dette sa han ikke fordi han hadde omsorg for de fattige, men fordi han var en tyv. Det var han som hadde pengekassen, og han pleide å ta av det som ble lagt i den.
Joh 12:4-6
Den nære sammenhengen mellom navnet «Judas» og «Juda»2 /«judeer»/«jøde» har etter manges oppfatning gitt næring til antisemittisme med stereotype oppfatninger om jøder som svikefulle og pengegriske.

Judas var sikkert et like stort mysterium for de elleve disiplene som for oss i dag, men det kan virke som om Peter slo seg til ro med at det var noe som bare «måtte» skje 3. Han støttet seg sannsynligvis på følgende vers: «Selv min venn som jeg stolte på, han som spiste ved mitt bord, løfter hælen mot meg» (Salme 41:10).

Ja, noen «måtte» legge til rette for at Guds vilje skulle skje, men hvorfor en av apostlene? For det er også et problem med at noen «måtte» i lys av menneskets frie vilje. Jeg foretrekker å tenke at Judas handlet av fri vilje. Han trodde at det han gjorde var riktig i det øyeblikket han gjorde det. At han senere kom til en annen konklusjon støtter teorien om at motivet hans var et annet enn at Jesus skulle bli drept. Uansett forblir Judas et lite mysterium i fortellingen som kommer stadig nærmere sitt klimaks.

Dagens ‘manna’:
Jeg er fri til å velge hva jeg gjør med Jesus
…………………………………………..
1 Se «Den ‘rare’ utvelgelsen»
2 Det var Juda som foreslo for brødrene å selge Josef til Ismaelittene i stedet for at de skulle drepe ham selv (1 Mos 37:26-27) - Det er flere som mener at Judas forrådte Jesus, ikke for at han skulle bli drept, men for å provosere ham til å lede folket i et opprør mot romerne. De som mener dette, antar at Judas var selot i likhet med Simon seloten. Noen mener også at Judas kanskje tilhørte en utbrytergruppe av seloter som ble kalt sikariere og at det var bakgrunnen for tilnavnet Iskariot. Men det er ikke historisk belegg for å hevde at denne «knivstikker-gruppen» som også er omtalt i Apg 21:38,  eksisterte før år 40-50 e.Kr. – men umulig er det ikke….
3 Se «Å bruke ny innsikt»

Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: