tirsdag 20. januar 2015

Advokaten

Kjære Brynjar – du har vært så mange ganger i forskjellige media de siste dagene, at det falt helt naturlig å bruke et bilde av deg som illustrasjon til dagens refleksjon. Dessuten er kombinasjonen advokat og bror heller ikke å forakte idet jeg dykker ned i et av Jesu løfter:
…han (Far) skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid: sannhetens Ånd.
Joh 14:16-17a
Jeg ser med en gang at parallellen sprekker. For selv om Talsmann eller «Parakletos» som det heter på gresk, gjerne kan oversettes advokat slik det er gjort i flere engelske versjoner, vil du, Brynjar, ikke være her i verden for alltid selv om det kan se slik ut i Krekar-saken. Men nå forlater jeg parallellen og overlater deg til ditt advokat-arbeid som du for øvrig gjør på en så utmerket måte at jeg er stolt av å være broren din. Jeg for min del konsentrerer meg om Parakleten – sannhetens Ånd.

I refleksjonen «Mer enn et kinderegg» koblet jeg utsagnet om at «Jesus er veien, sannheten og livet» sammen med de tre personene i guddommen, og konkluderte med at «sannheten kjennetegner Faderen fordi alt springer ut fra ham»*. Dersom vi må helt tilbake til verdens skapelse og til det opprinnelige for å finne sannheten, virker det som en selvfølge at Parakleten er sannhetens Ånd. Han er advokaten som skal føre oss tilbake til den opprinnelige relasjonen mellom Gud og mennesket.

Senere i undervisningen sier Jesus at når «sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten» (Joh 16:13). Og det har han mulighet til for «Ånden utforsker alle ting, også dybdene i Gud», slik Paulus gir vitnesbyrd om (1 Kor 2:10). Dette er kun en liten forsmak på Jesu undervisning om Parakletos – mer kommer i ukene som ligger foran.

Dagens ‘manna’:

Det er godt å ha sannhetens Ånd som veileder
-----------------------------------------------------
* Se mer om sannheten HER
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: