fredag 15. mai 2015

"Overkill"


…det hender jeg bruker begrepet "overkill" når jeg synes det overdrives med virkemidler for å nå et bestemt mål. Johannes bruker ikke det begrepet, men tro om ikke det er poenget med dagens vers:
Judas hentet nå vaktstyrken og noen av overprestenes og fariseernes vaktmenn, og de kom dit med fakler, lamper og våpen.
Joh 18:3
Motivet kan selvfølgelig være det jeg tidligere i dypdykket har beskrevet som å etterlate seg «øyenvitnespor» - og det er definitivt noe forfatteren har lagt merke til, men for Johannes må det ha vært absurd å se en vaktstyrke som Pilatus hadde lånt til jødene for anledningen og sammen med fariseernes vaktmenn skal det har vært en stor flokk*. I tillegg må de komme i ly av natten med fakler, lamper og våpen. 

Det er altså den religiøse elite som tar denne verdens maktmidler i bruk. Det sier noe om religiøsitet, og mye om denne verdens overdrevne tro på bruk av fysisk makt. Johannes på sin side hadde fått øynene opp for kjærligheten som beseirer alt. Derfor må han få fram akkurat den kontrasten i evangeliets avsluttende klimaks.

Dagens ‘manna’:

Kjærligheten seirer til slutt
---------------------------------------------
* Matt 26:47
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: