lørdag 11. mai 2013

Kl. 16:00

Mine gode venner, Rut og Peter Baronowsky, som helhjertet har tjent Herren i et langt liv, pleide å si at de gledet seg til de ble pensjonister for da skulle de tjene Herren på ”heltid”. Nå har de vært pensjonister noen måneder og aktivitetsnivået er høyt – du kan blant annet treffe dem på Sørlandsfestivalen i sommer.

Jeg forstår veldig godt hva de mener. Selv om jeg formelt er i ”heltidstjeneste”, er det veldig mye ”bundet tid”. Selvfølgelig handler mye av den tiden som er bundet om å bygge Guds rike, men jeg ser også fram til den friheten det er å kunne disponere tiden fritt.

Likevel kommer nok klokka alltid til å være viktig – og da er spørsmålet hva som var så viktig med kl. 16:00? Eller:
Det var omkring den tiende time.
Joh 1:39
Det handler fortsatt om det første møtet mellom Jesus og Andreas og ”den andre”. Klokkeslettet er tidspunktet da de fulgte med Jesus dit han bodde. De fikk komme og se ham som den han var, for de så ham som den salvede, som Messias (Joh 1:41).

Tidspunktet var viktig av to grunner. Det ga ”den andre disippelen” troverdighet som evangelieforfatter. Veldig mange teologer setter spørsmålstegn ved at det er et ”øyenvitne” som har skrevet evangeliet. Bakgrunnen er at Johannes ikke følger den samme kronologiske oppbygning som de andre evangeliene – men det er også evangelistens poeng. Han vitner om det han har ”sett” av åndelig betydning og setter dette sammen i sin forståelse av en ”åndelig kronologi”. Underveis legger han inn informasjon som bare en som var tilstede kan ha notert seg. Dette klokkeslettet er et av dem.

Men klokkeslettet kan også være et signal om at Jesus fulgte de jødiske bønnetimene og at disiplene fulgte med ham hjem etter ettermiddagsbønnen (den niende timen) i synagogen. Videre kan det være et signal om at Jesus tok imot mennesker til samtaler på kveldstid og at Nikodemus ikke var enestående i så måte.

Dagens ’manna’:
Et møte med Jesus er alltid et viktig tidspunkt!
-------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: