torsdag 27. august 2015

Utenlandsk

Jeg tror det var et av de første utenlandske ordene jeg lærte – i hvert fall trodde jeg at det var et utenlandsk ord. Det var på et krusifiks i tinn jeg hadde sett ordet. Jeg lurer på om jeg hadde fått krusifikset i gave, i hvert fall tilhørte det noen i familien og jeg tror det forsvant i en flytting. Uansett hadde jeg et forhold til ham på korset. Derfor måtte det underlige «fremmedlandske» ordet som jeg stavet meg fram til være viktig: «INRI». Det tok noen år før jeg visste at det var en forkortelse, og enda flere år før jeg visste at en slik forkortelse heter akronym. Det står for «Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum» som er latinsk, og her er oversettelsen:
Pilatus hadde laget en innskrift og festet til korset. Den lød: «Jesus fra Nasaret, jødenes konge.» Siden stedet der Jesus ble korsfestet, lå nær byen, og innskriften var på hebraisk, latin og gresk, leste mange av jødene denne innskriften. Jødenes overprester sa da til Pilatus: «Skriv ikke: ‘Jødenes konge’, men skriv: ‘Dette er han som sa: Jeg er jødenes konge’.» Pilatus svarte: «Det jeg skrev, det skrev jeg.»(1)
Joh 19:19-22
Selv om Pilatus på sett og vis kan oppfattes som en svak brikke i oppkjøringen til dramaet som nå utspiller seg, har jeg forsøkt å nyansere bildet litt. Men fra nå av er han ikke til å rikke. Han er overbevist om at han har møtt jødenes konge – deres åndelige leder. Fornektet av de religiøse lederne – noe også dagens vers bekrefter. Det var de som vil ha endret innskriften. Men den «seieren» fikk de ikke. De ønsket ham dø, men de fikk ikke se ham dø som en Gudsbespotter eller politisk opprører, men som «Jesus fra Nasaret, jødenes konge»

Jeg tror ikke Pilatus var opptatt av å vinne dragkampen med jødene. Jeg tror han var opptatt av å vinne dragkampen i sitt eget indre, og den kampen vant han ved å skrive et akronym på fremmedlandsk. Det han skrev var «INRI», og det skrev han. Syvåringen skjønte at det måtte være viktig. Femtiniåringen vet at det var viktig.

Dagens ‘manna’:

Kongen min er Jesus fra Nasaret, jødenes konge
-------------------------------
(1) Se også refleksjonen "Det jeg skrev...."
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: